x

Info


Acces muzeu:
Luni - inchis

Orar:
Muzeul Omului, Acvariul Ploiesti, incinta Palatul Culturii
Marti - Duminica 9.00 - 17.00

Muzeul Petrolului Ploiesti
Marti - Duminica 9.00 - 17.00

Gradina Botanica Bucov
1aprile - 30 sept. Luni - Duminica 9.00 - 19.00
1oct.- 31 martie Luni - Duminica 9.00 -17.00

Secţiile Sinaia, Slanic, Valenii de Munte, Cheia
1 mai - 30 sept. Marti - Duminica 9.00 - 19.00
1 oct.-30 apr. Marti - Duminica 9.00 - 17.00

Contact
Email: office@muzbioph.ro
Tel: 0040/244 - 597896
Fax: 0040/244 - 511970

Adresa
Str. Sblt. Erou Călin Cătălin nr.1
Ploieşti, Prahova

Istoric

A fost odată” …..

Așa încep poveștile și asa a început și povestea Muzeului de Științele Naturii din Ploiești, când în urma deciziei nr. 1671 din 14 februarie 1956, lua naștere Muzeul Regional de Științele Naturii. 
Muzeul funcționa în incinta cladirii Palatului Culturii din Ploiești care a fost construită în anul 1923, iar la cârma lui se afla prof. emerit Margareta Moșneaga, care a pus bazele primelor colecții. 

Realizat pe principii dioramatice impuse de acea perioadă, erau prezentate flora și fauna zonei și o sectie de evoluționism.
Înca din acea perioadă, profesoara Margareta Moșneaga afirmă la vârsta de 60 de ani că: “Cu tinerețea dioramelor mele mă simt și eu tânara”, și probabil așa era, deoarece a reușit să strânga în jurul muzeului numeroși tineri, “prietenii muzeului”, elevi dornici de a-și completa cunoștințele de la clasa.

Ulterior muzeul a fost refăcut în 1977 cu o noua tematică de biologie umana (Muzeul Omului) sub îndrumarea d-nei Zoe Stoicescu Apostolache și a colectivului de muzeografi ai timpului.

În 30 decembrie 1958 s-a deschis acvariul care era format din 14 bazine mari și 10 bazine mici unde erau expuși pești indigeni din fauna regională, dar și specii exotice din diferite părți ale lumii.

În 1972 este inaugurat Muzeul din Cheia “ Natura Văii Superioare a Teleajenului”, unde erau expuse elemente de floră și faună, rarități și endemisme din zonă, precum și date și aspecte cinegetice, probleme de ocrotire și de economie naturală a zonei.

În 19 august 1973 în parcul din Sinaia s-a deschis expoziția “Rezervația Bucegi”, unde erau prezentate plante rare și ocrotite, flora și fauna Masivului Bucegi.

În 30 august 1978 se deschide la Slanic “Muzeul Sării” care ilustra formarea zăcamintelor de sare dar și viețuitoarele din zona Slănicului.

Astazi muzeul reunește un numar de 9 secții muzeale care cunosc o evoluție ascendentă sub atenta îndrumare a prof. Dr. Emilia Iancu Elena, care în permanență a cautat să mențina vie amprenta pe care inițiatorii muzeului au dorit-o, dar totodată informația oferită să fie țn concordanță cu cerințele muzeografiei contemporane. Aceasta implică și mobilizarea eforturilor în vederea 
pregătirii specialiștilor în domeniile muzeografiei și conservării.

Dacă inițial activitatea de muzeu se realiza de un personal restrâns care efectua atât activitate de cercetare și valorificare a patrimoniului muzeal cât și activitate de conservare, odată cu dezvoltarea secțiilor muzeale cât și a patrimoniului a devenit necesară creșterea numarului de specialiști și s-au putut departaja clar atribuțiile muzeografului și cele ale conservatorului dar si al altor specialități cum ar fi informaticieni, economiștii, graficienii etc.